Laurens Sweeck bekroont teamprestatie met BK-goud

Laurens Sweeck heeft zich tot Belgisch kampioen bij de elite gekroond. Laurens versnelde in Antwerpen iets voor halfkoers uit het groepje der favorieten, werd perfect geruggensteund door de ploegmaats en rondde een lange solo af in stijl. Eli Iserbyt pakte zilver. 

Het leek een makkelijke zege voor Laurens, maar dat was het niet. "Iedereen wist dat een goede start belangrijk was, maar dat lukte me niet. Ik panikeerde niet, want ik voelde meteen dat ik een goeie dag had. Ik kon relatief makkelijk weer opschuiven en daarna was het wel nog een lange koers alleen."

"De teammaats speelde het ploegenspel perfect. Dat is het bewijs dat we toch op dezelfde lijn zitten. Ik ben hen enorm dankbaar", reageerde Laurens voor de microfoon van Sporza. "De cirkel is rond (hij is nu Belgisch kampioen in elke categorie, red.) maar er mag nog meer komen. Als ik een dag als vandaag heb, kan ik zelfs Mathieu van der Poel kloppen op het WK. Hij is ook maar een mens. Hij is de komende weken ook bezig met het wegseizoen, terwijl wij enkel maar nog het WK als ultiem doel hebben.” Laurens droeg de titel op aan zijn onlangs overleden grootvader.

Eli Iserbyt pakte het zilver. Ook hij reed een prima koers. "Ik had geen supergevoel. Dat merkte ik al in de beginfase. Zelfs op mijn stroken ging het te rap. Ik kon er geen verschil maken. Dat is slecht voor het moraal. Maar op het einde reed ik toch nog redelijk makkelijk weg. Het was toch duidelijk, hoor. Laurens was vandaag de beste.” Michael Vanthourenhout deed in de slotfase een gooi naar brons, maar werd teruggepakt. Finaal zou hij zevende finishen.

Uitslag BK elite
1. Laurens Sweeck
2. Eli Iserbyt op 31"
3. Toon Aerts op 35"
7. Michael Vanthourenhout op 1'19"
13. Dieter Vanthourenhout op 2'17"
15. Yannick Peeters op 4'26"
DNF: Diether Sweeck

Foto: ©Photopress.be