Laurens wint in Niel, Eli leidt in Superprestige

Mooi een-tweetje in Niel. Belgisch kampioen Laurens Sweeck haalde het na een spannende strijd van Europees kampioen Eli Iserbyt. Ook Michael (6de), Ryan (8ste) en Pim (12de) deden het uitstekend in deze Superprestigemanche. Eli wordt overigens alleen leider in het klassement.
 
Laurens kende - in tegenstelling tot de andere favorieten Eli en Toon Aerts - een prima start en koos vol voor het offensief in de openingsronde. Maar Eli kwam sterk opzetten en dichtte in z'n eentje de kloof. Nog steeds in de eerste koershelft kwam ook Toon Aerts aansluiten en wat overbrugde Michael Vanthourenhout de kloof. Vier koplopers, met daarbij onze drie toppers.
 
Toen vooraan versneld werd, moest Michael echter afhaken. En wat leek uit te draaien op een driestrijd, eindigde uiteindelijk in het ideale scenario voor Pauwels Sauzen-Bingoal. De onfortuinlijke Toon Aerts reed lek, zodat Eli en Laurens onder elkaar konden uitmaken wie met de overwinning ging lopen. Onze Belgische kampioen trok in de slotfase - met dank aan een prima zandpassage - aan het langste eind.
 
"Terecht", aldus Eli achteraf. "Ik was vandaag 'slechts' de derde beste in koers. Laurens en Toon staken er bovenuit. Jammer voor Toon dat hij wegviel. Maar voor mij was dit resultaat in de gegeven omstandigheden het hoogst haalbare. Ik miste net dat procentje frisheid om top te zijn. Na die lekke band ben ik wel vol blijven rijden, dat leverde immers een win-winsituatie op. We wilden vooral Toon niet laten terugkomen. Zo sprokkel ik een punt winst in de tussenstand van de Superprestige. Maar om te winnen, was ik niet goed genoeg."
 
Laurens was uiteraard bijzonder tevreden met zijn eerste seizoenszege. "Het was knokken tot het einde", gaf hij aan. "En dan geeft de overwinning nog een net iets grotere kick." De Belgische kampioen maakte vooral indruk tijdens de zandpassages, een van Laurens' specialiteiten. "Toch ben je nooit zeker dat je er telkens weer vlot doorkomt. Maar het liep prima. Deze zege doet deugd, ja. Ik was een paar weken iets minder, maar op het EK was ik ook al in orde. Alleen had ik toen pech en werd ik een beetje belemmerd door de ploegtactiek. Maar vandaag kon ik het wel bewijzen. Ideaal richting de belangrijke decembermaand."
 
De ploeg deed het overigens ook weer uitstekend in blok. Michael werd uiteindelijk zesde, Ryan Kamp was met zijn achtste plaats opnieuw de beste belofte in een Superprestigemanche en Pim Ronhaar - die lange tijd knokte voor een toptienplaats - eindigde als twaalfde.
Pech was er vandaag voor Jelle Camps en Dieter Vanthourenhout, die allebei af te rekenen hadden met een lekke band, en voor Anton Ferdinande. Toon Vandebosch werd 16de na een rampzalige start en een lange inhaalrace in het 70-koppige startveld.
 
In de tussenstand van de Telenet Superprestige leidt Eli nu met één punt voorsprong op Toon Aerts, Laurens volgt als derde op vier punten.
 
Uitslag Niel (70 deelnemers):
1. Laurens Sweeck
2. Eli Iserbyt op 5"
3. Toon Aerts op 24"
6. Michael Vanthourenhout op 53"
8. Ryan Kamp op 1'12"
12. Pim Ronhaar op 1'40"
16. Toon Vandebosch op 2'10"
25. Dieter Vanthourenhout op 3'32"
DNF: Jelle Camps en Anton Ferdinande

Foto's: ©Photopress.be