Michael (6e) aanvalslustig in openingsetappe Vlaams-Brabant

Het heeft veel langer geduurd dan we hadden gedacht, maar vandaag konden we dan toch de start nemen van onze eerste rittenkoers van deze vreemde zomer. Op de openingsdag van de Ronde van Vlaams-Brabant stak Michael Vanthourenhout (6e) nadrukkelijk de neus aan het venster.

Tijdens de 135 kilometer in en om Linden schoof een aanvalslustige Michael Vanthourenhout al vroeg mee met een ruime vlucht. Laurens Sweeck kwam even aansluiten in een tweede schuif, maar uiteindelijk was het toch opnieuw Michael die vooraan kwam te zitten met elf renners. Ondanks enkele prikken in de slotronde van onze naar Oost-Vlaanderen uitgeweken West-Vlaming, sprintte de kopgroep voor de ritzege en eerste leiderstrui. Michael werd daarbij als zesde afgevlagd.

“Na tien dagen bergop trainen op hoogte in Livigno had ik het nog niet verwacht, maar ik had vandaag een goed gevoel. Het was vandaag nochtans nog niet echt mijn bedoeling om mee te koersen, maar na een paar ronden waren we toch met een man of 30 weg. Toen we met elf voorop kwamen, heb ik het af en toe nog eens geprobeerd. Er zaten veel hoogtemeters in het parcours, en op het klimmetje heb ik in de slotronde nog iets geprobeerd, maar het was te ver tot de finish. Meesprinten zat er niet echt meer in. Waarschijnlijk door de warmte staken wat krampen op.”

Door zijn aanval en de verbrokkeling achter zijn rug, heeft Michael (net als Laurens) nu een ideale uitgangspositie in het klassement voor de volgende vier dagen. Maar het eindresultaat is ondergeschikt aan het trainingswerk richting komend veldritseizoen, zegt hij: “Deze wedstrijd is vooral belangrijk om koersritme op te doen. De volgende dagen probeer ik vooral een beetje snelheid op te doen in het peloton. Er komt nog één rit die een beetje lastig is: daarin wil ik nog eens wat proberen.”

Uitslag rit 1 - Linden

1. David van der Poel (Ned), de 136 km in 3u08'29"
6. Michael Vanthourenhout op 2"
32. Laurens Sweeck 20"
66. Jarno Bellens 10'32"
118. Witse Meeussen 20'47"
138. Dieter Vanthourenhout z.t.
140. Eli Iserbyt z.t.
142. Anton Ferdinande z.t.