Michael verovert wereldbekertrui na 1-2 in Tabor

Na de Belgische en Europese trui hebben we momenteel ook de leiderstrui van de Wereldbeker in ons bezit. Michael Vanthourenhout knalde naar winst in de openingsmanche in het Tsjechische Tabor, Eli Iserbyt maakte het feest compleet met plek 2.

We hadden slechts drie vertegenwoordigers in Tabor, maar alle drie lieten ze zich opmerken op de keiharde omloop van Tabor. Laurens Sweeck als eerste, met een blitzstart, maar hij werd vroeg in de wedstrijd afgestopt door een harde crash aan de balken. ‘Lau’ moest even herstellen van de klap, maar zette nadien toch dapper voort om zijn startpositie in de volgende wereldbekermanches te redden. Na afloop leek de fysieke averij gelukkig ook goed mee te vallen.

Nadien was het Michael Vanthourenhout die de debatten leidde. Eerst aan de kop van een uitgebreide groep, daarna solo aan de leiding. De enige die er nog in slaagde om het gaatje van een twintigtal seconden te dichten, was Eli Iserbyt. Daags na winst in zijn thuiscross voelde Eli zich echter de mindere voorin. Michael reed voor het eerst in zijn profloopbaan naar wereldbekerwinst, en houdt daar dus meteen ook de leiding in het klassement aan over.

“Als er een parcours is waar ik graag rijd, is het hier wel”, grijnsde Michael. “Ik voelde van bij de start dat ik redelijk goed was. En die balkensectie, die moest ik natuurlijk een beetje uitspelen. Ik wist dat ik daar telkens wat zou kunnen wegrijden, of zou kunnen uitrusten. Ik vond een goed moment om iets te proberen, ging vol door en nam direct een vijftiental seconden. Toen Eli kwam aansluiten, moest ik even weer op zoek naar mijn ritme, maar het deed deugd om dan toch even in zijn wiel te zitten. We hebben met ons tweeën de perfecte cross gereden.”

De eerste om Michael te feliciteren na de streep, was Eli. “Als je zo snel in de aanval gaat, is dat het teken dat je heel goed bent. Dan verdien je om te winnen. Toen ik achter Michael zelf een gaatje sloeg, leek het me beter om te proberen om naar Michael te rijden. Dan kon ik daar ofwel mee rijden, ofwel aanklampen. Zijn tempo bleek net iets te hoog voor mij. Ik wilde overnemen, maar dan zakte het tempo een beetje (grijns). Op het einde zat ik compleet à bloc. Tweemaal winnen dit weekend was super geweest voor mij, maar ik ben ook blij met dit superweekend voor de ploeg.”

Michael kijkt al uit naar wat volgt: “Het zit conditioneel heel goed, anders kan je dit niet, maar ook mentaal. Als je in Merksplas kan winnen, op het hoogste niveau, dan weet je dat het in die andere crossen ook kan lukken. Het is uniek hoe we de voorbije weken gereden hebben. Eli en Laurens zaten al op een heel hoog niveau, en ik ben stilletjes aan ook naar die vorm gekomen. Ik heb al twee mooie crossen gewonnen, hopelijk zit ik nog niet aan het einde van mijn piek. Ik kijk week per week naar wat komt, alle crossen zijn belangrijk. Maar ik heb ook al zin in Namen in deze trui.”

Uitslag:
1. Michael Vanthourenhout in 1u02'43"
2. Eli Iserbyt op 5"
3. Wout van Aert op 12"
14. Laurens Sweeck op 2'03"
 
(foto's Photopress.be)