Nieuwe podiumplaats voor Denise op Naamse Citadel

Er stond in Namen eens te meer geen maat op Lucinda Brand. Op het spectaculaire parcours van de wereldbekerproef domineerde de Rotterdamse de hele cross. Denise Betsema verloor in de slotronde het duel van de Amerikaanse Clara Honsinger voor de tweede plaats, maar staat voor de 9de opeenvolgende keer wel op het podium.
 
Kata Blanka Vas nam de snelste start op de Citadel, maar Denise nam heel snel over en sloeg onmiddellijk een kloofje op de rest van het pak. Tot Lucinda Brand de oversteek maakte en vol het gaspedaal induwde. In een mum van tijd liep Brand een tiental seconden uit en toen Denise vervolgens nog een foutje maakte, werd haar achterstand prompt verdubbeld. 
 
Ondertussen verdween Laura jammer genoeg uit de race. Onze Limburgse had haar dagje niet en kwam tot twee keer toe ten val. Fem deed op dat moment haar uiterste best om - vanop de zevende startrij! - in de top twintig te geraken. En daar zou ze in slagen ook.
 
Vooraan stond geen maat op de kopvrouw van Telenet-Baloise. Brand liep steeds verder uit, terwijl Denise het gezelschap kreeg van Clara Honsinger en Ceylin del Carmen Alvarado. De wereldkampioene moest echter snel opnieuw afhaken, waarna Denise een duel met Honsinger uitvocht voor de tweede podimplaats. 
 
Denise reed van Honsinger (die lek reed) weg, maar toen ook Denise af te rekenen had met een leegloper, kwamen de twee opnieuw bij elkaar. Uiteindelijk moest Bets in de slotronde het onderspit delven tegen de Amerikaanse, die vooral bergop indruk maakte. Maar met haar derde plaats - haar negende podiumplek op rij! - was Denise absoluut niet ontevreden. 
 
"Ik had een hele goede start", vertelde Denise na afloop. "Mooi dat ik een keertje op de eerste rij kon vertrekken. Toen kwam ik snel alleen vooraan en dat ging best goed, maar dan blaas je je wellicht ook iestje sneller op. Net toen Lucinda was komen aansluiten, reed ik jammer genoeg lek en dat was balen. Minutenlang op een leegloper rijden, kost uiteraard krachten."
 
"Wellicht is dat ook een van de redenen waarom ik in de slotronde Clara Honsinger moest laten rijden. Al reed die wel heer goed bergop vandaag. Maar ik ben zeker niet ontevreden", besloot Denise, die dinsdag ook in Essen van start gaat.  Zoals al gemeld verdween Laura na haar tweede tuimelperte uit koers, Fem finishte als 18de, in het spoor van Inge van der Heijden. 
 
Uitslag:
1. Lucinda Brand
2. Clara Honsinger op 29"
3. Denise Betsema op 38"
18. Fem van Empel op 3'32"
DNF: Laura Verdonschot
 
Foto's: © Photopress.be