Ook op de Koppenberg is Eli onstuitbaar

Eli Iserbyt gaat door op zijn elan. Na winst in de Superprestigemanche van Ruddervoorde was hij nu ook de beste op de Koppenberg, waar de eerste proef om de X2O Trofee verreden werd. Ook onze jongeren deden het uitstekend.

Met zijn vijven domineerden ze de openingsfase: Toon Aerts, Lars van der Haar, Quinten Hermans en ons duo Michael Vanthourenhout - Eli Iserbyt. Maar rond half koers werd duidelijk wie over de beste klimmersbenen beschikte. Met een ferme demarrage deed Eli iedereen naar adem happen, inclusief Toon Aerts, die andere man van de eerste seizoensweken.

De 'kleinen van Bavikhove' nam snel een tiental seconden bonus en die breidde hij in de daaropvolgende rondes alleen maar uit. Finaal zou Eli met zijn derde seizoenszege boeken met bijna driekwart minuut voorsprong op Lars van der Haar en 1'20" op Toon Aerts. Met Michael Vanthourenhout (vijfde) en beloften Toon Vandebosch (zesde) en Ryan Kamp (negende), eindigden in totaal vier renners van Pauwels Sauzen-Bingoal in de top tien.

Favoriet voor EK
"In openingsfase deeld ik een paar keer een prikje uit. Toen merkte ik al dat Lars en Quinten relatief gemakkelijk op achterstand werden gezet", aldus Eli na afloop. "Alleen Toon deed wat moeilijk, maar toen ik naast hem reed, hoorde ik toch ook dat hij zwaar aan het ademen was. Hem eraf rijden was niet gemakkelijk, maar eens ik toch een kloof sloeg, nam ik meteen een mooie voorsprong. Die kon ik daarna verder uitbreiden."

Dat hij zich op de Koppenberg als een vis in het water voelt, gaf Eli nog mee. "Dat parcours is me echt op het lijf geschreven. Ik heb er ook de ideale lichaamsbouw voor. Mijn doel was duidelijk: ik wilde voor het tweede jaar op rij met de kassei naar huis. Dat ik nu topfavoriet ben voor het Europees kampioenschap? Geen probleem. Ik heb graag wat druk. Ik wil in Rosmalen maar al te graag een eerste kampioenentrui bij de profs. Zeker nu Van der Poel en Van Aert er nog niet bij zijn, moet ik daar voluit voor gaan."

Michael: "Graag eens op het podium"
Naast Eli deed ook Michael het voortreffelijk. "Ik was mee, maar opschuiven lukte niet echt. En dan ging het plots ook te snel. Dat Eli voor een lange solo koos? Gelijk heeft hij. In functie van het klassement in deze X2O Trofee deed hij op die manier een prima zaak." Michael kon ook leven mijn zijn eigen prestatie. "Toch wel. De eerste weken van het seizoen verliepen moeilijk, maar het gaat steeds beter. Hopelijk resulteert dat binnenkort ook voor mij in een podiumplaats."

De verrassing op de Koppenberg was Toon Vandebosch. Zesde en met voorsprong de beste belofte. "Ik was pas als 15de, 20ste vertrokken. Dat betekende in de beginfase vol rijden om op te schuiven. Tot ik bij Corné van Kessel kwam. Hij reed echt een ideaal tempo voor mij en ik kon wel wat profiteren. In de laatste rondes kon ik nog wat versnellen en zesde worden. Blijkbaar ligt dat klimmen me wel", lachte Toon. "Al moet ik toegeven dat ik mezelf hier toch wat verbaas. Jammer dat ik deze goede vorm niet kan tonen op het EK (Belgian Cycling stuurt geen beloftenselectie naar Rosmalen, red)."
 
Ook Ryan en Pim klaar voor EK
Er wel bij op het EK U23 volgende week: onder meer onze Nederlandse talenten Ryan Kamp en Pim Ronhaar, die respectievelijk 9de en 13de werden. Zij mogen me vertrouwen van start in 'het Autotron'. Ook Laurens Sweeck (11de), die wellicht nooit beste vriendjes met de kasseien van de Koppenberg zal worden, en Dieter Vanthourenhout (12de) eindigden in de top vijftien. 
 
Uitslag Elite & U23 (70 deelnemers):
1. Eli Iserbyt
2. Lars van der Haar
3. Toon Aerts
5. Michael Vanthourenhout
6. Toon Vandebosch
9. Ryan Kamp
11. Laurens Sweeck
12. Dieter Vanthourenhout
13. Pim Ronhaar
19. Anton Ferdinande
32. Arne Baers (Callant-Pauwels Sauzen)
35. Jelle Camps
51. Luke Verburg

Foto's: © Photopress.be