Podiumplaats voor Denise ondanks pech

Topprestatie van Denise Betsema in de openingsmanche van de Wereldbeker. Onze kopvrouw kleurde de finale, samen met Marianne Vos en Lucinda Brand. Door pech in de eerste koershelft en een achtervolgingsrace had ze helaas al te veel kruit verschoten. Ze eindigde wel bijzonder knap derde.

Maghalie Rochette dook als eerste het veld in. Ook Fem van Empel kende een prima start en schoof goed mee, samen met onder meer de Française Clauzel, Worst, Brand Vos, Vas en de rest. Denise zat iets verderop in positie tien, elf. Maar onze Texelse bleef niet bij de pakken zitten en stoomde snel door naar de kop van de koers.

De eerste koershelft werd gekenmerkt door veel positiewissels, tot Denise zelf vol het heft in handen nam en de ruime kopgroep uitdunde tot een zevental. Worst, Brand en Vos glipten mee, ook Kastelijn, Vas en Clauzel haakten hun wagonnetje aan. Tot Denise plots te voet stond met een kettingprobleem. Gelukkig bleef ze kalm en loste ze het euvel snel op, maar het had uiteraard tijd en plaatsen gekost.

Lucinda Brand en Marianne Vos wachtten niet. De twee toppers bekampten elkaar op het scherp van de snee, maar toen het even stil viel, vormde zich opnieuw een kopgroep van zeven. Met Vas die de plek van Kastelijn had ingenomen. En jawel, mét Denise, die duidelijk over een stel prima benen beschikte en weer aansloot.

In de slotronde werd de kopgroep onder impuls van Brand en Vos toch weer uitgedund en was Denise de enige die nog standhield. In de laatste hectometers deed ze nog een verdienstelijke poging, maar haar twee landgenotes lieten zich niet meer verrassen. Het draaide finaal uit op een langgerekte sprint, waarin Vos zich de sterkste toonde, voor Brand en Denise.

"Pff, dat achtervolgen na dat probleempje met de ketting heeft krachten gekost", zuchtte Denise voor de mircrofoon van Chris Mannaerts. "Daarna moest ik toch wel even op adem komen. Echt balen. Ook in de slotronde voelde ik dat ik daar nog niet helemaal van hersteld was. Jammer, want ik voelde me vandaag echt goed. Maar gezien de omstandigheden was die podiumplaats het hoogst haalbare, denk ik. Ik had de kracht niet meer om nog vol mee te sprinten met Marianne en Lucinda."

Onze youngster Fem van Empel werd 14de op twee minuten van winnares Marianne Vos. Daarmee was vierde belofterenster.

Uitslag Waterloo vrouwen (51 dlnrs):
1. Marianne Vos
2. Lucinda Brand op 2"
3. Denise Betsema op 3"
14. Fem van Empel op 2'

 Foto's: ©Photopress.be