Prima start in Savoie: Jens op 2, Michael in rood en blauw

Het hooggebergte moet nog komen, maar in het voorgeborchte daarvan kon ons vijftal zich meteen laten zien in de openingsetappe van de Franse Tour de Savoie Mont-Blanc.

Er moest tijdens de eerste rit van Aix-les-Bains naar Moûtiers ook al redelijk wat geklommen worden, en onderweg wees de thermometer meer dan dertig graden aan, maar toch was Michael Vanthourenhout moedig genoeg om met drie anderen in de lange aanval te gaan. Niet zonder succes: vooraleer Michael zich terug liet uitzakken naar het peloton, had hij voldoende punten verzameld om de rode bergtrui en blauwe tussenspurtentrui te veroveren.

Daar stopte het niet voor onze ploeg: op een klimmetje op drie kilometer van de finish werd er nog hard gekoerst. Jens Adams overleefde dat prima maar kwam in de sprint voor de ritzege en leiderstrui wat in de tang tussen twee renners van het procontinentale Arkéa - Samsic te zitten. Hij wist er toch nog een fraaie tweede plaats uit te halen. Eli Iserbyt en Daan Soete maakten het feest compleet door top vijftien te sprinten, terwijl ook belofte Arno Debeir met beperkte achterstand over de streep bolde.

Jens was blij met zijn prestatie en uitslag. "De finale was vrij technisch. Ik kon me goed plaatsen, maar toen ik in de laatste bocht voorbij de renners van Arkéa wilde gaan, deed één van hen de deur dicht. Maar ik ben content met deze tweede plaats. Het werd een mooie rit: achter de vlucht van Michael werd gecontroleerd gekoerst. Superlastig was het parcours niet, maar door de warmte zat iedereen aan het eind toch redelijk kapot. Vanavond zien te recuperen, want morgen wachten er drie cols met meteen de Col de la Madeleine."

Uitslag rit 1:

1. Romain Hardy (Fra)
2. Jens Adams z.t.
8. Eli Iserbyt
14. Daan Soete
73. Arno Debeir op 1'00"
85. Michael Vanthourenhout 1'35"