Sterke Michael finisht 2de in Loenhout, Laurens 5de

Wout van Aert won de Azencross. Maar ook Michael Vanthourenhout verdient een pluim. Hij slaagde er als enige in om tot diep in de finale bij Van Aert te blijven en dat leverde hem een tweede plaats op. Laurens Sweeck werd vijfde. 

Pech voor Michael in de start. Hij schoot uit zijn klikpedaal en was meteen op achtervolgen aangewezen. Maar dat deed hij voortreffelijk. Stelselmatig schoof hij op naar de kop van de koers, waar hij uiteindelijk kwam aansluiten bij Wout van Aert, Quinten Hermans, Toon Aerts en Laurens.

Michael nam vervolgens zelfs even het initiatief, maar Van Aert pikte snel aan. De twee hielden elkaar even gezelschap, tot de Belgische kampioen het tempo nog een keer de hoogte injoeg. "Ik voelde wel dat hij te sterk was", aldus een eerlijke Michael. "Ik heb mij toen meteen op de tweede plaats gericht."

"Die kon ik vasthouden. En zo toch een goede zaak doen in het klassement. Nu Baal, Hulst en Herentals in de aanloop naar het BK. Het gaat de laatste weken goed. Hopelijk kan ik deze vorm nog een poos rekken."

Ook Laurens deed het in Loenhout verre van onaardig. Na een goede start kon hij zich tot halfkoers voorin ophouden. Hij werd uiteindelijk vijfde. "Een opsteker", klonk het. "Ik kende de voorbije weken wat tegenslag in de start en dan is het toch moeilijk opschuiven. Vandaag was ik wel goed weg en dat zie je meteen ook aan het resultaat. Op naar de volgende, met het BK als ultieme doel. Dat ik een streepje voor heb in het zand van Middelkerke? Met Wout steekt er wel eentje heel ver bovenuit momenteel. En op dit niveau beheerst iedereen wel het 'zandrijden'. Kijk maar naar Eli die in Koksijde de beste was. Maar dat het een zandparcours is, is uiteraard niet nadelig voor mij."

Toon werd tiende, Eli kende een offday en moest vrede nemen met plaats veertien. "Het ging sowieso al niet super vandaag. Toen ik in de materiaalpost ook nog eens opgehouden werd, kon ik me maar moeilijk meer opladen." Zo ziet Eli Toon Aerts verder weglopen in het klassemen van de X2O Trofee.

Uitslag Loenhout (71 dlrs):
1. Wout van Aert
2. Michael Vanthourenhout op 14"
3. Toon Aerts op 27"
5. Laurens Sweeck op 54"
10. Toon Vandebosch op 1'25"
14. Eli Iserbyt op 1'41"

Foto's: © Photopress.be