Sterke Michael Vanthourenhout in slotetappe TRW

Michael Vanthourenhout heeft een knap resultaat neergezet in de slotrit van de Ronde van Wallonië. Tot bij het ingaan van de laatste kilometer maakte hij deel van de uitgebreide kopgroep die voor de zege zou sprinten. Op de slotklim naar de finish was het best eraf. Michael eindigde 27ste op 24 seconden van winnaar Arnaud Demare.

Onderweg was het Toon Vandebosch die de aandacht trok door een paar tientallen kilometers op kop van het peloton mee rond te draaien in de achtervolging op een vroege vlucht. Toon mag terugblikken op een verdienstelijke Ronde van Wallonië.
 
In volle finale zagen we plots het ranke lijf van Michael Vanthourenhout in onze roodzwarte outfit opschuiven naar de kop van de koers. Richting de laatste cruciale hellingen positioneerde hij zich prima en hied goed vervolgens stand. Uiteindelijk bleef in deze zware Ardennenrit amper een pelotonnetje van een dertigtal renners over. Inclusief Michael dus.
 
Bevestiging
"Dit was met voorsprong mijn beste dag van de vier", vertelt hij. "Gisteren was ik best ontgoocheld. Ik had een beetje last van de maag en het liep absoluut niet zoals verhoopt. Bij het opdraaien van de hellingen zat ik ook te ver en dat bekoop je cash. Vandaag voelde ik me wel in orde en kon ik goed mijn positie houden. Alleen de laatste kilometer was er te veel aan, maar ik denk dat ik er in dit deelnemersveld het maximale heb uitgehaald."
 
"Ik was al goed in orde in de Ronde van Vlaams-Brabant. Dit is een extra bevestiging van die conditie. Na die twee rittenkoersen is het nu tijd voor een beetje recuperatie, vooraleer we de laatste rechte lijn richting het crosssseizoen induiken. Ik kan stilaan wat veldtrainingen inlassen, we rijden nog de Antwerp Port Epic en het BK in Anzegem. En we trekken met de ploeg nog op stage in La Gleize. Mijn eerste cross? Als Lokeren alsnog doorgaat, start ik daar in principe. Anders wordt het wellicht Kruibeke of Gieten."
 
Opgave Eli
Eén minpunt vandaag: Eli Iserbyt beëindigde de wedstrijd niet. Eli kampte vorige week al met nekpijn en dat is er de voorbije dagen niet beter op geworden. Vandaag straalde de pijn uit naar de rechterarm. Na tachtig kilometer besliste hij om geen verder risico te nemen en af te stappen. Eén van de komende dagen volgt een MRI-scan.
 
Ploegleider Gianni Meersman was tevreden over de prestatie van zijn renners. "Vandaag hebben ze het meer dan voortreffelijk gedaan. Persoonlijk vond ik het ook nodig dat ze iets meer initiatief toonden en zich een keer in de kijker reden. Dat heeft Toon onderweg gedaan en Michael in de finale. Cruciaal is de positionering en daarvoor is meer lef en zelfvertrouwen nodig dan ze de voorbije dagen toonden. Uitgerekend in de meest lastige etappe is het er wel uitgekomen."
 
"Maar onderschat het niveau van deze vierdaagse niet", beklemtoont Gianni. "Nooit eerder was de kwaliteit in de Ronde van Wallonië zo sterk bezet. Het resultaat van Michael vandaag mag je absoluut naar waarde schatten."
 
Uitslag slotrit:
1. Arnaud Demare
2. Philippe Gilbert
3. Greg Van Avermaet
27. Michael Vanthourenhout op 24"
59. Laurens Sweeck op 2'50"
79. Ryan Kamp op 5'19"
104. Toon Vandebosch op 7'35"
119. Dieter Vanthourenhout op 13'40"
DNF: Eli Iserbyt