Toon en Eli houden lang stand in heuveletappe TRW

Vandaag stond in de Ronde van Wallonië de derde etappe op het menu. Tussen Plombières en Visé lagen 192 kilometer en een pak Ardennenhellingen te wachten. Zowel Toon Vandebosch (foto) als Eli Iserbyt hielden lang stand tussen de toppers uit de WorldTour, maar zakten er in volle finale toch door.
 
Op goed vijftien kilometer van de finish in Visé maakte Toon nog deel uit van het peloton der favorieten. Eli volgde in een eerste groepje achtervolgers. Maar in de laatste twintig kilometer gaven ze uiteindelijk nog heel wat terrein prijs.
 
"Ik had een goede dag vandaag", vertelde Toon achteraf. "Ik voelde dat dit wel eens de rit kon zijn waarin ik me kon bewijzen. Lange tijd ging het ook prima, tot ik het bij een versnelling in het peloton, net op een stuk bergop, lastig kreeg. Ik moest lossen, maar ik moet toegeven dat ik misschien nog wat meer moeite had moeten doen. Ik heb het kopje iets te snel laten hangen."
 
Hoog niveau
Dat het misschien wel een verschil had uitgemaakt, redeneerde onze Belgische beloftenkampioen. "Omdat ik op de slotklim, de Côte de Cheratte, toch weer een aantal anderen kon bijbenen en met dat groepje - waar ook Eli deel van uitmaakte - vlot de laatste tien kilometer kon afwerken. Ik had echt langer moeten aanklampen."
 
"Maar ik heb al bij al wel ça va gereden, denk ik. Het is hier toch een hoog niveau, hoor. Bovendien zijn wij gewoon van ritten van 160 kilometer te rijden. Dat is ook het moment dat ik het wat moeilijker kreeg. 200 kilometer zoals vandaag, dat doen wij zelden, hé. Daarom ben ik ook overtuigd dat ik hier in de breedte sterker van wordt."
 
Exit Pim
Op Pim Ronhaar na, die onderweg de wedstrijd verliet, eindigen de andere Pauwels Sauen-Bingoalrenners in de grupetto, weliswaar op ruime achterstand van de kopgroep die voor winst sprintte. Morgen rest ons nog de laatste en tevens zwaarste etappe van de Ronde van Wallonië, van Blegny naar Erezée.199 kilometer en zeven colletjes, waaronder drie van eerste categorie.
 

Uitslag:
1. Sam Bennett 
2. Arnaud Demare
3. John Degenkolb
60. Eli Iserbyt op 3'51"
62. Toon Vandebosch (z.t.)
104. Dieter Vanthourenhout op 12'35"
130. Michael Vanthourenhout (z.t.)
131. Ryan Kamp (z.t.)
132. Laurens Sweeck (z.t.)
dnf: Pim Ronhaar

Klassement:
1. Arnaud Demare
2. Amaury Capiot op 16"
3. James Fouché (z.t.)
65. Toon Vandebosch op 4'07"
69. Eli Iserbyt op 4'30"
95. Ryan Kamp op 12'51"
116. Michael Vanthourenhout op 15'15"
121. Laurens Sweeck op 16'20"
142. Dieter Vanthourenhout op 32'34"