WK-brons voor Denise na aanvallende koers

Ze was gekomen om te winnen, maar was na afloop groots in het 'verlies'. 'Lucinda en Annemarie waren vandaag beter.' Niettemin mag Denise Betsema terugblikken op een bijzonder knap WK. Ze kleurde mee de de koers en mocht op het podium met brons. Laura blijft voorlopig op sukkel en moest vrede nemen met een 26ste plaats.

Denise nam - zoals we het van haar gewend zijn - een prima start. Terwijl Ceylin del Carmen Alvarado en Sanne Cant al vroeg in de wedstrijd ten val kwamen, toonde onze Texelse zich sterk in het zand en trok meteen in de aanval. In een mum van tijd sprokkelde ze een bonus van twaalf seconden bij elkaar op haar eerste belager, Lucinda Brand.

Ook in de tweede van vijf rondes dartelde ze dapper verder. Vooral op de passages in het zand deed ze het uitstekend. Tot rond halfkoers Brand de aansluiting maakte. Even later kwam ook de verrassend sterke Annemarie Worst uit de achtergrond terug. Op naar een driestrijd dus, met de regenboogtrui als inzet. 

In de laatste zandpassage ging Lucinda Brand all in en sloeg een kloof. Denise moest daar de rol definitief lossen. Het beste was er toen af, maar ze hield wel gemakkelijk haar derde plaats vast, goed voor een bronzen plak. Eentje waar ze terecht fier mag op zijn. Voorin slaagde Brand er in de slotfase in Worst - na een zoveelste slipper - af te houden. 

Laura gaat door een moeilijke periode en dat was in Oostende niet anders. Op een parcours waarin ze zich in normale omstandigheden als een vis in het water voelt en een paar jaar geleden nog zilver pakte op het BK, kwam ze deze keer nooit in de buurt van de toppers. Ze eindigde finaal als 26ste. 

Uitslag:
1. Lucinda Brand
2. Annemarie Worst op 8"
3. Denise Betsema op 19"
26. Laura Verdonschot op 5'01"

Foto's: Photopress.be