WK in Hoogerheide levert ons vijf medailles op

Vijf medailles: onze fraaie buit op de indrukwekkend drukbezochte wereldkampioenschappen veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide. En dat met dank aan Eli Iserbyt, Ryan Kamp, Leonie Bentveld, Witse Meeussen en Yordi Corsus.

Het brons van Eli Iserbyt bij de elite-mannen in Hoogerheide stak erboven uit, qua sportieve waarde. Brons met een fijn gouden randje, zelfs: Eli moest enkel de nú al levende wielerlegendes Mathieu van der Poel en Wout van Aert voor zich dulden. Achter hun sterke rug kroonde onze West-Vlaming zich tot ‘best of the rest’. Nochtans leek aanvankelijk Michael Vanthourenhout op koers te zitten voor brons, maar in de tweede wedstrijdhelft werd onze Europese en Belgische kampioen nog overvleugeld door Eli en Lars van der Haar. Bij dat tweetal wist Eli met een uitstekende slotronde de derde podiumplek veilig te stellen.

Brons raapten we ook bij de mannen onder de 23 jaar én die onder de 19 jaar. In de beloftecategorie beet een sterke Witse Meeussen na een rotstart de tanden stuk bij een goeie poging om de oversteek te maken naar vluchter Thibau Nys. Nadat hij van die inspanning was hersteld, wist Witse vervolgens nog brons te veroveren in een driestrijd met Tibor del Grosso en Joran Wyseure. Bij de juniores greep onze opleidingsploeg Starbikes - Bert Containers brons dankzij een sterke Yordi Corsus, vanaf volgende winter in de kledij van onze beloftekern bij Pauwels Sauzen - Bingoal te zien.

Geen gouden medailles in de individuele nummers dus, maar die kwamen er wél vrijdag in de mixed team relay, de gemengde ploegaflossing. Dankzij Ryan Kamp, Leonie Bentveld en vier andere renners reed Nederland daarin autoritair naar winst. Leonie, Ryan en hun landgenoten werden na afloop bekroond met een officiële regenboogtrui, gouden medaille, én een onvergetelijk moment met het Nederlandse volkslied tijdens de podiumceremonie.

Uitslagen wereldkampioenschappen Hoogerheide (Ned):

Mannen-elite:
1. Mathieu van der Poel (Ned)
2. Wout van Aert
3. Eli Iserbyt op 0:12
5. Michael Vanthourenhout 0:46
22. Ryan Kamp (Ned) 2:06

Vrouwen-elite:
1. Fem van Empel (Ned)
2. Puck Pieterse (Ned) op 0:39
3. Lucinda Brand (Ned) 1:11
8. Denise Betsema (Ned) 2:41

Mannen-beloften:
1. Thibau Nys
2. Tibor del Grosso (Ned) op 0:04
3. Witse Meeussen

Vrouwen-beloften:
1. Shirin van Anrooij (Ned)
2. Zoe Backstedt (GBr) op 0:33
3. Kristyna Zemanova (Tsj) 1:32
7. Leonie Bentveld (Ned) 2:47

Meisjes-juniores:
1. Isabella Holmgren (Can)
2. Ava Holmgren (Can) op 0:20
3. Célia Gery (Fra) 0:47
12. Fleur Moors 2:28
26. Shanyl De Schoesitter 3:51

Mixed team relay:
1. Nederland (met Ryan Kamp en Leonie Bentveld)
2. Groot-Brittannië op 0:31
3. België 0:33

(foto’s Photopress.be)