Zelfs pech houdt Fem niet van Europese titel!

Het veldritseizoen ’22-’23 is voor onze Fem van Empel momenteel één langgerekt sprookje. Bovenop de Citadel van Namen begaf Fem – ondanks een lekke band – niet aan de druk, en knalde ze op haar twintigste naar haar eerste Europese elitetitel.

Ze was als topfavoriete aan de start gekomen op haar eerste elite-EK, maar daar leek Fem van Empel helemaal niet om te malen: onze Nederlandse ging al in de eerste ronde naar de kop alsof ze de meest ervaren EK-renster was, liet zich daarna niet gek maken door een lekke band die haar een halve minuut naar achteren gooide, maar baande zich op eigen tempo weer een weg naar voren. Nadat ze iedereen voor haar weer had opgeraapt, reed Fem nog ruim twintig seconden voorgift bij elkaar. Landgenote Denise Betsema eindigde na een prima wedstrijd als vierde.

Fem van Empel: “Ik ben in mezelf blijven geloven, ondanks de pech. Net bij de materiaalpost liep mijn voorband heel snel leeg. Maar ik draaide om, zodat ik gelukkig nog een nieuwe fiets kon pakken. Dit is een rondje waarin alles kan gebeuren: je moet altijd blijven vechten. Ik tankte vrij veel vertrouwen toen ik zag dat ik bergop telkens tijd goedmaakte. Op eigen tempo. En uiteindelijk kon ik ook op de klim het verschil maken op Ceylin Alvarado. Deze titel is heel belangrijk: eindelijk mag ik eens een heel jaar in een kampioenentrui rijden!”

Ook Witse Meeussen mocht met eremetaal naar huis: brons. Onze Belgische belofte leek zelfs van meer te mogen dromen, tot hij spectaculair over de kop ging, net toen hij bij de kop van de koers leek aan te sluiten. Onze Belgische juniore Shanyl De Schoesitter eindigde in haar allereerste EK fraai als tiende, Fleur Moors kon na een valpartij eerder deze week helaas niet van start gaan.

Uitslagen dag 1 EK Namen

Vrouwen:
1. Fem van Empel (Ned)
2. Ceylin Alvarado (Ned) op 0:22
3. Blanka Vas (Hon) 0:36
4. Denise Betsema (Ned) 0:46

U23 mannen:
1. Emiel Verstrynge
2. Thibau Nys op 0:06
3. Witse Meeussen 0:11
27. Lorenzo Masciarelli (Ita) 5:37

Meisjes-juniores:
1. Lauren Molengraaf (Ned)
2. Valentina Corvi (Ita) op 0:03
3. Xaydee Van Sinaey 0:14
10. Shanyl De Schoesitter 1:52

(foto's Photopress.be)